LCDG Info Sayı 14: Eylül – Ekim 2024

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLANGICI

Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Semineri

Yeni eğitim öğretim yılına başlarken, 2 Eylül’de bütün LCDG ekibi ile bir araya gelmek büyük bir mutluluktu. Hepimizin, öğrencilerimizin iyiliği ve gelişimi için çalıştığımızı bir kez daha vurgulama imkanımız oldu.

Programda neler mi vardı? Açılış toplantısı, pedagojik toplantılar, eğitim konseyleri ve sınıf öğretmenleri toplantısı…

Yeni öğrencilerin ve personelin karşılanması

26 Ağustos’ta öğrenci grupları (Ortaokul Öğrenci Konseyi – CVC, Lise Öğrenci Konseyi – CVL, delegeler ve eko-delegeler) ile yönetim, okulumuzun yeni öğrencilerini, velilerini ve personelini karşıladı. 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasının arifesinde bu sıcak buluşma için herkese çok teşekkür ederiz!

Öğrenciler ve gönüllü personel, yeni gelenlerin okula uyumu ve refahını teşvik etmek için öğrencilerimize okulumuzu gezdirdiler ve onlarla pratik bilgileri paylaşmak için toplantılar düzenlediler. Karşılamak, yer açmaktır; herkesin sınıfında, okulunda ve okulun işleyişinde yerini bulmasını sağlamaktır!

Veli toplantıları

Okulumuz ve aileler arasındaki iş birliğini teşvik etmek için Eylül ayı boyunca her düzey için, 3 yaş grubundan Lise son sınıfa kadar, ayrı ayrı veli-öğretmen-yönetim toplantıları düzenlendi.

Bu toplantıların amacı, Fransız müfradatını takip eden ve Yurt Dışında Fransızca Eğitim Ajansı’na (AEFE) tarafından akredite olan LCDG Ankara’nın kimliğinin temel noktalarını hatırlamak, soruları yanıtlamak ve velilerle her düzeydeki beklentileri tartışmaktı.

KÜLTÜREL EYLEM VE İŞBİRLİĞİ MÜŞAVİRİ SAYIN GİLLES ROULLAND’IN ZİYARETİ

 

Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliği Kültürel Eylem ve İşbirliği Müşaviri ve Fransız Kültür Merkezi Müdürü Sayın Gilles Roulland, 8 Ekim 2024 tarihinde LCDG Ankara’yı ziyaret etti. Kendisi okulumuzun yönetim ekibi tarafından karşılandı. Bu ziyaret, okulumuzu ziyaret etmek ve LCDG Ankara’nın çeşitli temsilcileriyle tanışmak için güzel bir fırsat oldu.

Fransız büyükelçiliklerinde, kültürel eylem ve işbirliği müşavirleri kültür, eğitim, Fransız dilinin tanıtımı, bilim ve teknoloji ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında işbirliği stratejisini tanımlar ve yönlendirir. Ayrıca Fransa’nın yurtdışındaki dayanışma, etki ve kültürel diplomasi politikalarının uygulanmasına da yardımcı olurlar.

LCDG Ankara da kültürel etki, Fransız dilinin tanıtımı ve eğitim ve bilimsel girişimlerin desteklenmesi açısından Türkiye’de çok önemli bir rol oynamaktadır. Fransa ve Türkiye arasındaki bağların güçlendirilmesinde aktif bir rol oynamakta, zengin ve çeşitli kültürlerarası diyaloğu teşvik etmektedir. LCDG ayrıca Fransa’nın etkisini güçlendiren ve çeşitli alanlardaki varlıklarını teşvik eden sürdürülebilir kalkınma projeleri ve işbirliği girişimlerinde de yer almaktadır.

Sayın Roulland’a ziyareti için teşekkür ediyor ve yakın gelecekte kendisinden tekrar haber almayı dört gözle bekliyoruz.

2024-2025 SEÇİMLERİ

Seçimlerin öncesinde, öğrencilerimizin hazırlanmak için birkaç günü vardı: Demokrasi haftası boyunca, tüm ortaokul ve lise öğrencileri okuldaki seçimler konusunda bilinçlendirildi.
Okul yaşamında rol almak, yurttaşlık ve sorumluluk duygusunu geliştirmek, haklarını ve görevlerini bilmek, okul organlarının ve yaşamının nasıl işlediğini keşfetmek, temsilcileriyle tanışmak ve konuşmak vb. her yıl düzenlenen Demokrasi Haftasının amaçlarından sadece bazılarıdır.
Öğrenciler okul yaşantısına aktif olarakçeşitli şekillerde katılabilirler: sınıf delegeleri, eko-delegeler, Ortaokul Öğrenci Konseyi (CVC) veya Lise Öğrenci Konseyi (CVL) üyeleri olarak.
« Ben, Sen, Onlar, Hepimiz okul yaşantısına dahil oluyoruz! »
Personel ve veli temsilcileri için de seçimler yapıldı. LCDG Ankara’da demokrasi herkes içindir!
Okul organları, özellikle de Okul Konseyi, öğrenci temsilcilerinin eğitim camiasının diğer üyeleriyle birlikte okul yaşamına dahil olabildiği organlardır.
Seçilen tüm adayları tebrik ediyoruz!

GELENEKSEL KOŞUMUZ - 2024

Tüm öğrenciler ve personel için coşku ve sportmenlik gündemdeydi. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde gerçekleşen koşu, fiziksel ve zihinsel becerileri geliştirmenin yanı sıra azim ve kendini aşma gibi yeni değerleri keşfetmek için de ideal bir yoldur. Bu etkinlik, CP’den Terminale sınıfına kadar ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm öğrencileri bir araya getirdi.

Bütün öğrencilerimizi alkışlıyoruz!

Efor sarf ettikten sonra rahatlama zamanı: her katılımcıya bir atıştırmalık ikram edildi ve katılımcıları ödüllendirmek için tüm öğrencilerimize madalya verildi. Koşunun sonunda tüm öğrencilerimizi ve personelimizi çabalarını takdir etmek üzere bir ödül töreni için ağırladık. Koşu sırasında ayrıca pasta ve poğaça satışı düzenlendi. Elde edilen gelirin yarısı okulun Dayanışma Fonu’na, diğer yarısı da Nirengi Derneği’ne aktarılacak.

LES INCORRUPTIBLES : HEDİYELERİN TAKDİMİ

1988’de kurulan Les Incorruptibles Derneği‘nin amacı, kaliteli bir kitap seçkisine dayanan okuma etkinlikleri yoluyla ve/veya Feuilleton des Incos ile bir romanın yaratılışının perde arkasına götürerek gençlerin okuma arzusunu teşvik etmektir.
Incorruptibles olmak için genç okuyucular aşağıdakileri gerçekleştirmek durumundadır:
– Seçilen kitapları okumak,
– her kitap hakkında kendi fikirlerini oluşturmak,
– Favori kitapları için oy kullanmak.

Les Incorruptibles Projesi çeşitli şekillerde düzenlenebilir ve her türlü ortama uyarlanabilir: okullar, kütüphaneler veya eğlence merkezleri.

Les Incorruptibles’ın 35. yıldönümü çerçevesinde, okul kütüphanesinde gerçekleşen oturumlar sırasında edebiyat ödülüne katılan CM2 öğrencilerinin (2023-2024 sınıfı) hepsi bir kitap kazandı. Bu, ortaokula yeni başlamış öğrencilerimizin (60 öğrenci) okul yılı boyunca okuma eylemlerini sürdürmeleri için bir fırsat oldu. Ödül töreni, bu yıldan itibaren onların yeni edebi keşif yeri olacak ortaokul lise kütüphanesinde gerçekleşti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: HASAT ZAMANI

Eko-delegelerimiz 2024 eğitim-öğretim yılının başlamasından hemen sonra bir sebze ve meyve hasadı düzenledi. Haziran ayında kurulan sebze meyve bahçeleri sayesinde öğrenciler şehrin ortasında doğayla yeniden bağ kurabiliyor ve onu tüm duyularıyla keşfedebiliyor. Öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte 2024 eğitim-öğretim yılının başlangıcında hasadın tadını çıkardılar!
Okulda meyve ve sebze yetiştirme fikri, hasattan alacakları keyfi de sürmelerine vesile oluyor.
Okulda bahçe projesi öğrenmeyi teşvik ettiği için faydalıdır. Ölçmek, hesaplamak, sebze ve meyvelerin isimlerini ve özelliklerini bilmek – bunlar bir sebze bahçesinin öğrenmeyi nasıl teşvik ettiğine dair sadece birkaç örnektir. Aslında, bahçeyi kazarken, tohum ekerken veya bitkileri sularken, matematik, fen, coğrafya, Fransızca ve okul müfredatındaki diğer konuları öğretmek mümkündür. Ayrıca, bu proje, çocukların meyve ve sebzeleri tanımlama becerilerini geliştirir ve gıda ürünlerinin kökenine daha fazla dikkat edilmesini teşvik eder.

ANAOKULUNDA KUTU OYUNLARI

Lisesi’nin anaokulu bu öğretim yılında öğrenci velileriyle işbirliği içinde kutu oyunları atölyeleri düzenliyor. Oyunlar öğrenmede önemli bir rol oynar: sosyal etkileşimi teşvik eder, çocukların iletişim kurmasını ve kendilerini doğru bir şekilde ifade etmesini sağlar, matematik, mantık ve strateji becerilerini geliştirir ve işbirliği yapmayı öğrenir. Bunların hepsi ekranlara bir alternatif sunarken veya sadece oyun oynamanın keyfi içindir.

Çocuklar bu eğlenceli anları ebeveynleriyle paylaşmak için her seferinde sabırsızlanıyor!

DERS DIŞI AKTİVİTELER

Ders dışı etkinlikler bu eğitim yılının başında yeniden başlamış olup, dans, tiyatro, spor etkinlikleri, çizgi roman, plastik sanatlar, satranç, robotik vb. gibi geniş bir yelpazede seçenekler sunmaktadır.

Okulu tamamlayıcı nitelikteki ders dışındaki etkinlikler, okul ve boş zaman arasında geniş bir yelpazede eğitim fırsatları sunmaktadır. Ders dışı zamanlarda sunulan çok çeşitli eğitim faaliyetleri, çocukların öğrenme ufuklarını genişletmeye yardımcı olur.

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NİN PROGRAMI

Sergi: Hypnos Yaprakları

Institut français sizi, küratörlüğünü Burçak Fakıoğlu Yakıcı’nın üstlendiği Latif Yılmaz’ın “Hypnos Yaprakları” adlı çizim sergisini keşfetmeye davet ediyor.
Fransa dostu ve Fransızca konuşan Latif Yılmaz, ilhamını Fransız yazarları okumaktan alıyor ve birkaç yıldır kaligrafi fırçaları, yağlıboya ve suluboya fırçalarıyla desenlerini yapıyor. Bu arayış içinde sanatçıya özellikle sürrealist bir şair eşlik ediyor: Serginin adını aldığı René Char.
“Hypnos yakaladı kışı ve graniti giydirdi ona. Kış dönüştü uykuya, Hypnos ateşe. Gerisi mahsus insana.”
25.09 – 30.11.2024 arası
Yer: Institut français Ankara – Yıldız, kültür salonu B2
Haftanın her gün 10.00 – 18.30 arası ücretsiz olarak ziyaretlere açıktır

28. Uluslararası Ankara Caz Festivali

20 – 30 Kasım 2024
Institut français Ankara 28. Ankara Caz Festivali’ne Fransız orkestra şefi ve trompetist Jean-Loup Longnon ile katkıda bulunmaktadır.
Bu konserde Jean-Loup Longnon, Tevfik Fikret Müzik ve Caz Orkestrası ile aynı sahnede olacak.
Konser: 25 Kasım Pazartesi, 20.30 – Tevfik Fikret Okulları, Mustafa Kemal, 2118. Cd. No:6, Çankaya/Ankara
Biletler: Biletix

MATEMATİK VE FRANSIZCA DERSLERİNDE İHTİYAÇ GRUPLARI

4 Kasım Pazartesi gününden itibaren, Matematik ve Fransızca derslerinde ihtiyaç grupları oluşturuldu. Bu düzenleme, her öğrencinin özel ihtiyaçlarına göre öğretimi uyarlamayı amaçlarken, tüm öğrenciler için aynı öğrenme hedeflerini ve aynı yüksek beklentileri korumaktadır.

Dikkate alınması gereken ana noktalar:
Amaçlar:
Temel hedef, öğrencilerin bilgi ve becerileri üzerindeki hakimiyet derecesine ve tespit edilen ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sunmaktır. Öğrenciler hangi gruba ait olursa olsun, ihtiyaçları ile uyumlu bir ilerleme izleyeceklerdir.
Grupların oluşturulma kriterleri
– Fransızca ve matematik alanlarında testler,
– Sınıf içi değerlendirmeler,
– Öğretmenlerin uzmanlık alanları.
Pratik düzenlemeler
Grupların yapısı kış tatilinden önce sonunda, çalışılan beceriler ve her öğrencinin ilerlemesi göz önünde bulundurularak tekrar gözden geçirilecektir.

Bu düzenlemenin ve öğretim yöntemlerinin çocuğunuza motivasyonunu artıran ve katılımını teşvik eden bir ortam sunmasını diliyoruz. Kendi ihtiyaçlarına uygun bir gruba yerleştirilen çocuğunuz, böylece daha iyi odaklanıp ilerleme kaydedebilecektir.

MEZUN ÖĞRENCİLERİMİZİN PORTRELERİ: Iraz Uran

Merhaba, adım Iraz URAN, 2000 yılında Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi Ekonomi ve Sosyoloji (ES) eğitimimi tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde eğitimime devam ettim.

Lisans mezuniyetimden sonra Galatasaray Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği alanında yüksek lisans yaptım ve YL programından 2006 yılında mezun oldum.

Profesyonel kariyerime Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen eşleştirme projesinde Proje Asistanı olarak başladım.

UNDP’deki mevcut görevimden önce BP Türkiye’de Performans ve Raporlama Analisti olarak çalışıyordum ve temel görevim Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı operasyonlarına yönelik teknik olmayan riskleri yönetmeyi ve azaltmayı amaçlayan BTC Co’nun Türkiye’deki Sosyal Yatırım (SI) projelerinin raporlama ve performans yönetimine liderlik etmekti.

Kasım 2018’den bu yana UNDP’de Proje Ortağı olarak görev yapıyorum. Yerel-uluslararası ziyaretlerin, büyük ölçekli topluluk ve eğitim etkinliklerinin genel organizasyonunda aktif olarak yer alıyorum. Proje faaliyetlerinin sorunsuz ve zamanında uygulanmasından, ilerleme raporlarının ve sonuçlarla ilgili önemli belgelerin yazılmasından sorumluyum, ayrıca hükümet mevkidaşlarına sürekli olarak destek sağlıyorum.

Hem kamu hem de özel kuruluşlar için çalışmak bana profesyonel bir çalışma ortamı ile gerçek anlamda çok uluslu bir atmosferin iş ahlakını kazandırdı. Profesyonel kariyerimde LCDG’nin bir üyesi olduğum için kendimi her zaman ayrıcalıklı hissettim ve bir Frankofon olarak ve eğitim sisteminde edindiğim analitik düşünme ve sorgulama gibi beceriler profesyonel hayatıma büyük katkı sağladı.

LCDG üyesi olmak her zaman büyük bir ayrıcalıktır ve oğlum Derin’in 2025 akademik yılında bir LCDG Ankara’da öğrenci olduğunu görmeyi çok arzu ediyorum!