LCDG Info Sayı 12 : Mart - Nisan 2024

Okul Müdürünün Mesajı

Merhaba,

Geçtiğimiz ay boyunca her günümüz, birlikte on beş dakikalık sessiz Fransızca okuma ile başladı. Motive olmuş personel ve tüm eğitim camiası tarafından desteklenen bu proje öğrenciler tarafından hemen kabul gördü. İster genç ister hevesli okuyucular olsunlar, güne başlamak için herkes seçtiği bir kitabı açıyor ve okumaktan büyük keyif duyuyor. İlerleyen zamanlarda bu projeyle ilgili bir değerlendirme yapılacak ancak şimdiden okul kütüphanemizin daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca, en küçük öğrencileri kitap zevkiyle tanıştırmak için anaokulumuzda da bu projeyi başlatma planları da var. Umarım LCDG Info’nun bu on ikinci sayısını büyük bir keyifle okursunuz!

Sandra Pardo

Fransız Dili ve Frankofoni Haftası

Bu yıl, Fransız Dili ve Frankofoni Haftası 16-24 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Frankofoni Haftası, Fransa genelinde ve yurtdışında düzenlenen çok çeşitli etkinlikler aracılığıyla Fransız dilini kutlamak için eşsiz bir fırsat sunar. Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları öncesinde 29. kez düzenlenen bu etkinliğin teması « Podyumda » olarak belirlenmiştir.

Fransızca, 1896 yılından bu yana İngilizce ile birlikte Oyunların resmi dilidir. Bu husus Olimpik Antlaşmanın 23. Maddesinde yer almaktadır. 26 Temmuz – 8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, Fransız dilinin dünya çapında kutlanması için de iyi bir fırsat olacaktır.

2024 organizasyonu, « Podyumda » teması aracılığıyla spor ve Olimpizmin kelime dağarcığını keşfetmek ve sahiplenmek için bir fırsattır.

LCDG Ankara, bu hafta kapsamında bir dizi etkinlik ve proje düzenlemiştir. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz. 

"SESSİZLİK, OKUYORUZ" (SOL)

“Silence, on lit!” (Sessizlik, Okuyoruz)günlük okuma zevkini ve bunun faydasını teşvik etmeye adanmış bir dernektir: her gün 10 veya 15 dakika boyunca sessizce birlikte kitap okumak! Ne harika değil mi?

Her şey 15 yıldan uzun bir süre önce Ankara’da, Tevfik Fikret Ortaokulu’nda başladı. Herkesin katılabileceği ücretsiz bir günlük okuma saati oluşturma fikri, okulda yaşayan, çalışan, öğreten veya öğrenen herkesle tartışıldı ve okul müdiresi tarafından uygulamaya konuldu. 15 yıl sonra, meyvelerini veren bu proje SESSİZLİK, OKUYORUZ’u doğurdu!

LCDG Ankara’da, 25 Mart 2024 tarihinden itibaren, toplu olarak günlük okuma saati uygulamaktayız. Herkes (öğrenciler, öğretmenler, teknik ve idari personel, bakım ve güvenlik personeli) her gün sabah 7.55 ile 8.10 arasında on beş dakikasını kendi seçtiği bir Fransızca kitabı okumaya ayırıyor.

Terminale öğrencimiz Rana FAYTROUNY, LCDG Ankara Müdürü Sayın Sandra PARDO ile birlikte hazırladığı « Sessizlik, Okuyoruz » konulu bir röportaj gerçekleştirdi. Proje hakkında daha fazla detay için videoyu izlemeyi unutmayın!

Okumanın Küçük Şampiyonları

Ülke finali 19 Mart Salı günü Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi. Ekselansları Isabelle Dumont’a misafirperverliği ve finalistlere bu unutulmaz macera için teşekkür ederiz. Özellikle, kazanan öğrencilerimiz LCDG Ankara’dan Esin Yılmaz ve Pierre Loti Lisesi’nden Yasin Şahin’i kutluyor ve çok yakında katılacakları ZESE Finali için kendilerine başarılar diliyoruz.

AAEH 2024

“Ambassadeurs, Ambassadrices en Herbe” (AAEH) münazara yarışmasının Güney Doğu Avrupa Bölgesi (ZESE) Finali için 25 Mart Pazartesi günü LCDG Ankara’da duygu ve yetenek sahnedeydi. Tüm adaylar, bu yıl 12’ncisi düzenlenen yarışmanın teması olan « 1924-2024: Olimpik ve Paralimpik Oyunlar: birleştirici, kapsayıcı ve sürdürülebilir etkinlikler mi? » konusunu heyecan ve coşkuyla fraklı açılardan ele aldılar:

Yurtdışındaki Fransız eğitim kurumlarını (EFE’ler) ve LabelFrancÉducation etiketine sahip okulları bir araya getiren ağlar arası bir dinamiğin parçası olarak düzenlenen AAEH dünya hitabet turnuvasının 2024 edisyonunun teması, AEFE tarafından desteklenen Spor Yılının bir parçasıdır.

Bu proje, Yurtdışında Fransızca Eğitim Ajansı’nın (AEFE) öğrencilerin çok dilliliğini, demokratik tartışma anlayışını ve dünyaya açılımlarını geliştirme hedefini somutlaştırmaktadır.

Diplomatlardan oluşan jüri, konuşmaları çok dikkatli bir şekilde dinlediler ve her biri birbirinden parlak adaylar arasında seçim yapmakta oldukça zorlandılar. Aşağıda farklı kategoriler için seçilen finalistlerin listesini bulabilirsiniz:

– 3. Devre (cycle 3) kazananı: SEDOLA Yael, 6ème, Lycée français Chateaubriand, Roma, İtalya

– 4. Devre (cycle 4) kazananı: EMILIE Lem Lanotte, 5ème, Lycée français Chateaubriand, Roma, İtalya

– Lise birincisi: PEKSAVAS Can Olivier, 1ère, Lycée français Pierre Loti, İstanbul, Türkiye 

– Kolektif kategoride kazanan takım: ABENAVOLI Angelica, CANINO Ferrante, CANINO Olimpia, 5ème, Lycée français Chateaubriand, Roma, İtalya

– LabelFrancEducation kategorisinin kazanan takımı: PENOY-NESTOR Luca (9., 15 yaşında), TOPIRCEANU Eva (9., 15 yaşında), LONGEAC Amelie (10., 16 yaşında), Scoala Centrala, Bükreş, Romanya

Bu güzel etkinliği mümkün kılan tüm ekibe teşekkür ederiz!

Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü

21 Mart, 1966 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından « Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü » olarak ilan edilmiştir. Tüm öğrencilere insanoğlunun eşit onuruna, vicdan özgürlüğüne ve laikliğe saygı duymayı öğretmek okulun misyonlarından biridir.

Bu günü kutlamak ve Fransız okullarının üzerine kurulduğu değerleri vurgulamak amacıyla okulumuzda bir dizi etkinlik düzenlenmiştir:

– 6ème’den Première’e birbirlerini tanımak için buluşmalar,

– Ortaokullarda stereotiplerin inşası üzerine bir belgesel gösterimi,

– Irkçılık ve ırk ayrımcılığı üzerine çizgi roman sergisi.

Frankofon Şarkı Festivali

2024 Fransız Dili ve Frankofoni Haftası kapsamında, LCDG Ankara ilköğretim okulları öğrencileri bir konser düzenledi.

Fransızca şarkılardan oluşan repertuar hem gençleri hem de dinleyicileri memnun etti.

Program:

Selin Kayacan – Le temps de l’amour

Asya Efe – On écrit sur les murs
Esila YILDIRIM et Peri ULUIRMAK – L’oiseau et l’enfant
Aylin AKSAK – Pop crn salé
Elya Mila ÖZTÜRK – Voila
Doga INAM – Tout le bonheur du monde
Lucas Can ASOVA – Ce n’est rien
Basak HELVACIOGLU – Pour changer le monde
Nil ALPER – Y’a pas que les grands qui rêvent
Huma USLUOGLU et Derin DALKIRAN – Papaoutai
Sinan ÖZTÜRK – Alors on danse
Lina MIÇOOGULLARI – J’imagine
Can Leo BOYACI – Cette année-là
Hanna AKBABA – Emmenez-moi
Seda GULERSOY – L’effet de masse

Anaokulunda Frankofoni

Anaokulunda Fransız Dili ve Frankofoni Haftası: Bu hafta boyunca öğrenciler öğretmenlerinden ve ebeveynlerinden sınıfta kitaplar dinlediler ve Fransızca şarkılar söylediler. Ebeveynler ders sırasında kitaplarını, Frankofoni deneyimlerini ve mesleklerini sunmaya davet edildi.

Öğrenciler için eğlenceli bir dinleme ve keşfetme oyunu, gerçek bir paylaşım anıydı!

Webradio : Yeni Podcastler

Yeni webradio programlarına web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aşağıda en son podcastlerden bazıları yer almaktadır:

  • Şubat 2024’te Grenoble’daki Mini Model Birleşmiş Milletler’e (MUN) katılan 5 1ère öğrencisiyle yapılan röportajlara dayanan podcastler. Bu podcastler Grenoble’daki ev sahibi aileleriyle yaşadıkları deneyimlere odaklanıyor.
  • Ambassadeurs et Ambassadrices en herbe münazaa yarışması ZESE Bölge Finali üzerine 3 yeni podcast:

– Jüri üyeleri ile röportaj
– Roma’daki Lycée Chateaubriand’dan adaylar ve öğretmenlerle röportaj
– Lise kategorisinde yarışan adaylarla röportaj

  • CM2A öğrencileri tarafından hazırlanan Frankofoni ilişkin program

Terra Nostra

Sürdürülebilir Kalkınma Üzerine Genç Frankofonlar Tartışmaları’nın üçüncüsü 3 Nisan’da Institut français d’Istanbul’da gerçekleştirildi. Pierre Loti Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen ve çeşitli liselerden öğrencilerin katıldığı etkinlik, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle ilgili 8 temasına odaklandı. Troisième öğrencilerimizden ikisi, Arya Batum ve Lara Yazgan da bu münazaralarda yer aldı. Performanslarından dolayı kendilerini kutluyoruz!

Gündemdeki sorular:

– Dünyadaki gıda eşitsizliklerini azaltmak için çözümler nelerdir?
– Dünyadaki cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için nasıl bir topluma ihtiyaç var?
– Hangi koşullar altında kaliteli eğitime doğru ilerleyebiliriz?
– Frankofon kültür(ler)den bahsetmek mümkün mü?
– Biyoçeşitliliği korumak neden hayati önem taşıyor?
– İnsanlar çevreye gerçekten hâkim mi?
– Okyanuslardaki plastik kirliliğini nasıl azaltabiliriz?
– Olimpiyatlar için gelecek ne vaat ediyor?

Poincaré Matematik Yarışması

LCDG ANKARA’dan 13 öğrencisi (5ème sınıfı) Henri Poincaré matematik yarışmasına katıldı.

Okul düzeyinde ilk üçe girenler:
1. Suraj THIEBAUD
2. Gaia FANTARONI
3. Victor BESSE

Suraj Luis Thiebaut Munoz, Henri Poincaré matematik yarışmasında bu yıl yurtdışındaki 13 Fransız lisesinden katılan öğrenciler arasında üçüncü oldu.

Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi, matematik alanında yetkinlik kazanmak için gerekli olan becerileri içeren çeşitli alıştırmalar sunarak matematiği ön plana çıkaran bu yarışmaya ilk kez katıldı.

Suraj ve Victor, Atina’ya yapılacak 5 günlük eğitim gezisine katılarak matematik ve genel olarak bilim konularına odaklanma ve kültürel gezilere katılma fırsatına sahip olacaklar.

Tüm katılımcıları ve kazananları tebrik ediyoruz!

SPOR

ZESE Oyunları

Bükreş’te düzenlenen Güney Doğu Avrupa Bölgesi (ZESE) Oyunlarının ikincisi,Sspor ve Olimpizm değerleri etrafında fikir alışverişi ve paylaşımlarla doluydu: Tüm katılımcıları ve oyunları ikinci sırada tamamlayan LCDG Ankara öğrencilerini tebrik ederiz!

2-6 Nisan 2024 tarihleri arasındaki Olimpiyat ve Paralimpik haftasını (SOP) kutlamak üzere AEFE-UNSS ligi, Bükreş’teki Fransız Lisesinde 4. devre (ortaokul) öğrencileri için ZESE Oyunlarının 2.’sini düzenledi.

Bölgedeki 9 okul bu birleştirici etkinlik için bir araya geldi. Toplamda yaklaşık yüz katılımcı bu tanışma, spor, eğitim ve kültür anlarını paylaşmak üzere bir araya geldi.

Oyunlar sırasında çok çeşitli aktiviteler sunuldu: rugbyflag, takım badminton, Bisiklet ve Koşu, karma futbol, sırıkla atlama, 3vS3 basketbol, vb. Tüm etkinlikler öğretmenlerin desteğiyle öğrenciler tarafından organize edildi ve yürütüldü: ekipler katılımcıları eğitmek ve her etkinlik için hakem sağlamak zorundaydı. Etkinlik boyunca yaklaşık otuz hakem eğitildi ve sertifikalandırıldı.

CM2 Sınıfları Anaokulunda

Olimpiyat ve Paralimpik Haftası (SOP) kapsamında CM2 öğrencileri anaokulunu ziyaret ederek Petite Section (3 yaş), Moyenne Section (4 yaş) ve Grande Section (5 yaş) öğrencileriyle spor oyunları oynadı.

SOP Haftası, gençler arasında sporu teşvik etmek ve eğitim camiasını Olimpizm ve Paralimpizmin temel değerlerinin bir parçası olan vatandaşlık ve spor etrafında harekete geçirmek için düzenlenen bir haftadır.

SOP, adil oyun, sporun değerleri, eşitlik, sağlık ve engelli öğrencilerin katılımı gibi temalar üzerinde çalışmak için eşsiz bir fırsattır.

Herkes için son derece güzel ve verimli bir deneyim!

SON YAYINLANAN VIDEOLARIMIZ

Youtube kanalımızdaki yeni SPOR videolarına göz atın:

Ankara’daki OASIS uluslararası okulunda turnuva: « Spor Haberciliği » atölyesindeki öğrencilerimiz, oyuncular ve antrenörlerle röportaj yapmak için LCDG Ankara Spor Derneği ile birlikte OASIS Ankara basketbol turnuvasına katıldı.

Beden Eğitimi Öğretmeni ve eski artistik patinajcı Duygu Salur ile 6/A sınıfı öğrencimiz Sena AKIN tarafından yapılan röportaj.

ADN - AEFE

İki öğrenci, iki okul, iki ülke, bir deneyim…

ADN-AEFE öğrenci değişim programı kapsamında okul değişimleri 2023-2024 yılı için yeniden başladı: Bu yıl katılan 9 öğrencimiz için bu program, ziyaret edilen okulu ve ülkeyi tanımak, dostluk ve karşılıklı anlayış ilişkileri kurmak için özel bir fırsat.

Uruguay’da misafir edilen 2B sınıfı öğrencimiz Ayline Nişancıoğlu Lacolombe’nin görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.

1. ADN-AEFE öğrenci değişim programına katılmaya neden ve nasıl karar verdiniz?
Yeni şeyler, yeni bir ülke, yeni bir kültür, yeni insanlar keşfetmek için ADN değişim programına katılmaya karar verdim… Bunu ailemle birlikte konuşmaya karar verdim çünkü bunun yurtdışında okumak için harika bir fırsat olduğunu düşündüm ve onlar da hem fikirdi. Özellikle de doğam gereği utangaç olduğum için, bu benim konfor alanımdan çıkmamı sağladı.

2. Ev sahibi okulunuzda ve ailenizde nasıl karşılandınız?
Mektup arkadaşım Lea’nın ailesi tarafından çok iyi karşılandım. Önceden hazırlanmış bir yatağım, eşyalarımı koymak için dolapta bir yerim ve banyoda bir yerim vardı. İstediğimi yapmakta özgürdüm ve ilk günümde bana geleneksel Uruguay eşyaları hediye ettiler.
Jules Supervielle okulu iyiydi, insanlar çok iyiydi ve diğer öğrenciler ve öğretmenler tarafından da çok hoş karşılandığımı hissettim.

3. Bu deneyimle ilgili izlenimleriniz nelerdir?
Bu deneyimle ilgili gözlemlerim, tüm ailelerin aynı şekilde çalışmadığı ve okulların da farklı şekillerde işlediği, çünkü telefonlarını sınıfta bir çalışma aracı olarak kullanabildiklerini gördüm ve Seconde sınıfında aynı uzmanlık seçeneklerinin olmadığını öğrendim. Ayrıca öğle yemeği de daha geç saatte yeniyordu.

4. Ev sahibi ülkenizdeki yaşamı nasıl buldunuz?
Uruguay’da, Montevideo’daydım ve ülkeyi gerçekten sevdim; bu manzara ve anıtlar kadar yemek ve müzik için de gerçeli. Ülke Türkiye ya da Fransa gibi otobüslerle çalışmıyor. Gençlerin 15. doğum günleri için partileri var ve ben de bir tanesine katılabildim. Uruguay’da yaşamı gerçekten sevdim, basit ve sıcak bir ortam ve bazen tatildeymişsiniz gibi hissettiriyor. Herkes birbirini tanıyor.

5. Son olarak, ADN-AEFE değişim programına katılmayı düşünen öğrencilerimize herhangi bir tavsiyeniz var mı?
ADN değişimi yapmak stresli veya endişe verici olsa da, yeni bir ülke ve yeni insanlar keşfetmek için çok iyi bir fırsat. Hem yerel öğrencilerle hem de ADN öğrenci programına katılan diğer öğrencilerle arkadaşlık kurmanın güzel bir yolu.