LCDG Info Sayı 11 : Ocak - Şubat 2024

Okul Müdürünün Mesajı

Sevgili veliler, sevgili öğrenciler, sevgili personel,

Bu dönem okul için özellikle önemli etkinlikler ve projelerle doluydu: AEFE’den gelen heyetin akreditasyon yenileme ziyareti, kariyer forumu, ADN-AEFE öğrenci değişimlerinin başlaması, deneme sınavları, yeni web sitesinin lansmanı… bunlardan sadece birkaçı.

Bu LCDG, bu etkinliklerden bazılarına odaklanacak, ancak aynı zamanda Charles de Gaulle Fransız Lisesi’nin nasıl çalıştığını daha iyi anlamanız için bir fırsat olacak. Bu sayımızda, ortaokul öğretmenlerinin yer değiştirme sistemine bir göz atıyoruz.

Önümüzdeki dönemde özellikle Fransız Dili ve Frankofoni Haftasına (16-24 Mart 2024) odaklanacağız. Okulumuzda dilin önemini vurgulamak için iyi bir fırsat olacak. Eğitim dili olarak Fransızca, milliyetleri ne olursa olsun tüm öğrenciler tarafından konuşulan ortak dildir. Diğer dilleri yasaklamadan, Fransızcanın uzun vadede öğrencilerimiz için iletişim ve eğitim dili olarak yeniden konumlandırılmasını sağlamak hepimizin görevidir.

25 Mart’ta, günlük 15 dakikalık okuma süresi başlatılacaktır. Bu tarihten itibaren okuldaki tüm öğrenciler ve personel güne, on beş dakika boyunca seçtikleri Fransızca bir kitabı okuyarak başlayacaktır. Amaç, okuma zevkini aşılamak ve bunu herkes için erişilebilir kılmaktır. O zaman, hepimize iyi okumalar!

Sandra Pardo

Akreditasyon Yenileme Süreci

15 ve 16 Ocak 2024 tarihlerinde Yurt Dışında Fransızca Eğitim Ajansı AEFE’den bir heyet okulumuzun akreditasyonunu yenilemek üzere Ankara’yı ziyaret etti.
Program şunları içeriyordu:
– okulun ziyareti
– yönetim ekibiyle toplantı
– sınıf gözlemleri
– koordinatörler ve öğretmenlerle toplantılar
– personelle ile görüşmeler
– Ortaokul Öğrenci Konseyi (CVC) ve Lise Öğrenci Konseyi (CVL) öğrencileri ile toplantı
– veli temsilcileri ile toplantılar
– Farklı kurulların üyeleriyle toplantılar

MENJ (Fransız Milli Eğitim ve Gençlik Bakanlığı) tarafından onaylanmış olan yurt dışındaki Fransız eğitim kurumları, Fransız eğitim sisteminin ilkelerini ve müfredatını uygular. MENJ ve MEAE (Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı) bu ilkelere uygunluğu ve verilen eğitimin kalitesini garanti altına almak için bir kalite güvence sistemi kurmuştur. Akredite edilen tüm okullar her beş yılda bir akreditasyon yenileme prosedürüne tabidir.
Okulların akredite olabilmeleri için, yerel mevzuat ve ev sahibi ülkelerle imzalanan anlaşmalar da dikkate alınarak, aşağıdaki altı alandaki ilke ve kriterlere uymaları gerekmektedir:
– Fransız eğitim sisteminin ilkeleri, müfredatı ve değerleri
– Fransız dilinin öğretim dili olması
– Çok dillilik
– Nitelikli ve güncel eğitimlere katılan personel
– Fransızca sınavlarının değerlendirilmesi ve hazırlanması
– Öğretim gereksinimlerine göre uyarlanmış tesisler ve ekipmanlar
Yurtdışındaki onaylı bir Fransız eğitim kurumundan gelen öğrenciler, sınava girmek zorunda kalmadan Fransa’daki bir kamu kurumuna veya sözleşmeli bir özel kuruma katılabilirler:
– Fransa’da, Devlet ile sözleşmeli bir eğitim kurumu veya özel eğitim kurumu;
– Yurtdışında, AEFE onaylı bir başka Fransız eğitim kurumu.

#AEFEsport Fotoğraf Yarışması

#AEFEsport – Instagram’daki « Herkes için spor » fotoğraf yarışmasının kazananlarını keşfedin: Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi’ne AEFE ödülü!
Saygıyı evrensel ve temel bir değer olarak kabul eden bu projeye katkıda bulunan herkesi tebrik ederiz!
Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına sadece birkaç ay kala, spor, Fransa’nın yurtdışı eğitim ağında okul yılı boyunca ortak bir tema olarak karşımıza çıkıyor. « Öğrenme, bağlılık, tatmin: herkes için spor » teması, 27 Kasım – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşen Dünyadaki Fransız Liseleri Haftası sırasında yankı buldu. Etkinlikle eş zamanlı olarak, ağdaki öğrenciler ve personel, Instagram’da fiziksel aktivite, spor ve bunlarla ilişkili değerlerin kendilerine nasıl ilham verdiğini göstermek için fotoğraf çekmeye davet edildi.

Finale kalan 10 fotoğraf ve derece elde eden ilk üç fotoğrafın açıklandığı makaleyi AEFE web sitesi üzerinden okuyabilirsiniz.

MESLEKLER FORUMU

20 Ocak 2024: LCDG Ankara’daki Kariyer Forumu, öğrenciler için kariyer ve eğitimin keşfedilmesinde öne çıkan bir etkinliktir. Forum, 30’dan fazla profesyonel ile tanışmak için eşsiz bir fırsattı. Tüm konuşmacılara çok teşekkürler!
Meslek seçmek o kadar da basit değil… Kendinizi tanımak ve zevklerinizin, arzularınızın ve yeteneklerinizin farkına varmak, mesleki geleceğinizi planlamaya başlamak için iyi bir yoldur.
Bu yıl da forum, 3ème, 2nde, 1ère ve Tle’deki öğrencilerimizin farklı ülkelerdeki eğitim, diploma, kariyer ve çalışmalar hakkında soru sormaları için bir fırsat oldu.

Münazara Yarışması : "Débats-toi"

9. « Débats-toi » münazara yarışması 17-19 Ocak 2024 tarihleri arasında Bükreş’te gerçekleştirildi. Parlak beyinler, sağlam argümanlar ve bolca tutku!
Bükreş’te görev yapan çok sayıda büyükelçi ve diplomat jüride yer aldı. İngilizce ve Fransızca yapılan münazaralar, öğrencilerin topluluk önünde konuşma pratiği yaparak dinleme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini sağladı.
Fikirlerini böylesine etkili bir şekilde ve inanarak savundukları için tüm öğrencilere, özellikle de LCDG Ankara’yı temsil eden ve Fransızca finalde birincilik, İngilizce finalde ise üçüncülük ödülünü kazanan öğrencilerimizi gönülden tebrik ederiz.

Okumanın Küçük Şampiyonları

“Petits Champions et Petites Championnes de la lecture” (Okumanın Küçük Şampiyonları) oyunu tüm CM1 ve CM2 öğrencilerine yöneliktir. Okul finali 19 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşti.
Tüm finalistleri ve katılımcıları tebrik ederiz. Çok yakında Pierre Loti Fransız Lisesi’nin (İstanbul) katılımıyla LCDG Ankara’da yapılacak ülke finalinde görüşmek üzere!
Çocuklara okumayı öğretmek bizim öncelikli görevimiz! Okuma, çocukların ve hatta yetişkinlerin bilgi birikimlerini desteklemek için olmazsa olmaz bir beceridir. Ancak okumak sadece bir değer değildir. Okuma aynı zamanda çocuklar için bir özgürlük, hayal gücü için bir yuva, oyun ve hayallerin kaynağıdır.
Uzmanlar bize okuduğunu anlama performansının, okumaktan alınan zevkle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu hatırlatıyor. Bu, okumayı bir zorunluluk haline getirmeden çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın önemini de bizlere hatırlatır.
İşte bu nedenle Okumanın Küçük Şampiyonları projesi çocuklara ve öğretmenlerine zevke dayalı bir macera, eğlenceli ve erişilebilir bir deneyim sunuyor; çünkü çocukları kendi metinlerini seçme ve sınıflarıyla paylaşma konusunda özgür bırakıyor.

Pratik yapma ve hazırlanma
Öncelikle öğrenciler sevdikleri bir kitabı seçer ve kendilerine ayrılan 3 dakikalık süre içinde yüksek sesle okumak üzere metinden bir parça seçerler.
Yüksek sesle okumak, performansınızı abartmak anlamına gelmediği gibi, cümleleri ezberden okumak anlamına da gelmez: metin öğrencilerin önündedir. Amaç, seçilen parçayı akıcı bir şekilde okumak, doğru tonlamayı bulmak ve hikâyenin atmosferini mümkün olduğunca spontane bir şekilde izleyicilere aktarmaktır.
Jürinin değerlendirmesi önceden belirlenmiş kriterlere dayanır (duruş, ses yerleşimi, artikülasyon, vb.).
Oyunun her aşamasında Okumanın Küçük Şampiyonlarının bir yarışma veya performans yarışı olmadığını akılda tutmak önemlidir. Önemli olan kendi okumalarınızı paylaşmanın, başkalarınınkini keşfetmenin, harika bir sesli okuma oyununda yer almanın ve eğlenmenin verdiği keyiftir.

EĞİTİMLER

Okulda Zorbalıkla Mücadele

Zorbalık, tekrarlanan sözlü, fiziksel veya psikolojik şiddet olarak tanımlanabilir. Bu şiddet okul içinde de görülebilir: bir veya daha fazla öğrenci tarafından kendini savunamayan bir mağdura karşı uygulanır. Bir çocuk ya da genç hakarete uğradığında, tehdit edildiğinde, dövüldüğünde, itilip kakıldığında ya da tekrar tekrar rencide edici mesajlar aldığında buna zorbalık denir.
Okullarda zorbalığı önlemek bir öncelik haline geldiğinden, farklı aktörlerin okullarda zorbalığı önlemek için gereken temel bilgileri ve araçları öğrenmeleri hayati önem taşımaktadır.
Yeni iletişim teknolojilerinin (telefonlar, dijital platformlar, sosyal ağlar) sürekli kullanımıyla birlikte, öğrenciler arasındaki zorbalık okul sınırları dışında da devam etmektedir. Bu durum siber zorbalık olarak bilinmektedir. Siber zorbalık, « bir birey veya bir grup tarafından elektronik iletişim araçları kullanılarak, kendini kolayca savunamayan bir kurbana karşı tekrarlanan saldırgan, kasıtlı bir eylem » olarak tanımlanmaktadır. Siber zorbalık cep telefonları, anlık mesajlaşma, forumlar, sohbet odaları, çevrimiçi oyunlar, e-posta, sosyal medya, fotoğraf paylaşım siteleri vb. aracılığıyla gerçekleşir.
Zorbalıkla mücadele aynı zamanda öğrencilerin kararlılığına da dayanmaktadır. Zorbalığı tespit etmek ve mağdurların yalnız bırakılmasını önlemek için eğitilen öğrenci elçileri, özellikle zorbalıkla mücadele günlerinde diğer öğrenciler arasında farkındalık yaratmak üzere çalışmaktadır.
13-15 Şubat 2024 tarihleri arasında LCDG Ankara’da ortaokul öğrencilerinin temsilcileri, eko-delegeler ve CVC (Ortaokul Öğrenci Konseyi) ile CVL (lise Öğrenci Konseyi) üyeleri için 3 eğitim oturumu düzenlenmiştir.
Eğitimin temel hedefleri:
– Okulda zorbalık ve farklılıkların kabulü üzerine teorik bilgiler
– Siber zorbalığa ilişkin teorik bilgiler
– Okul yönetmeliği ve yasal çerçevede eğitim alanında alınan tedbirler
– Bir zorbalık durumunda çeşitli aktörlerin davranışlarının psikolojisini anlamak
– Empati geliştirme

Bağımlılıklarla Mücadele

Seconde sınıfları için bağımlılıkları önleme eğitimi
Okullarda bağımlılık yapıcı davranışları önleme politikası, tüm gençlerin sorumlu davranışlar benimsemelerini ve aktif vatandaşlık bakış açısıyla kendileri ve başkaları için bilinçli seçimler yapmalarını sağlamak amacıyla ilkokuldan ortaokula kadar okul yılları boyunca devam eden eğitimin bir parçasıdır. Uygulanan eğitimler öğrencilerin kendilerini, yargılarını, davranışlarını, inançlarını, fikirlerini ve bunların dayanaklarını, içeriklerini ve kaynaklarını sorgulamaya teşvik eder.
Bağımlılıklarla mücadele, bağımlılıklarla ilgili kamu sağlığı politikasının uygulanmasını içerir.
Önleme çalışmaları aşağıdakileri içerir:
– Bağımlılık yapıcı ürünlerin (tütün, alkol, esrar) sağlık ve refahları üzerindeki etkileri ve mevcut mevzuat hakkında bilgilendirme;
– Klişelerden ve tüketime yol açan sosyal baskılardan uzaklaşabilme da dahil olmak üzere psikososyal becerilerin geliştirilmesi;
– Pedagojik girişimler, özellikle de tüm öğrenciler için sağlık eğitimi yolu, konu temelli ve disiplinler arası öğretimle bağlantılı olarak vatandaşlık eğitiminin bir parçasıdır;
– Eğitim ekibinin her bir üyesinin öğrencilere ve özellikle de uyarı işaretleri taşıyan öğrencilere karşı daha duyarlı ve dikkatli olması;
– Gençlere hem okul içinde hem de okul dışında yardım istemeleri için araçlar sunulması.
Okulumuzda 26 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında Seconde öğrencilerine aşağıdaki modüller üzerine ikişer saatlik iki oturum sunulmuştur:
Modül 1. Giriş ve sunum, çerçeve, eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi
Modül 2. Grubun etkisi: başkalarının yaptığını yapmak ya da yapmamak
Modül 3. Nasıl hayır denileceğini bilmek: kendini ortaya koyma becerisini güçlendirmek, başkalarının Hayır’larına saygı duymak
Modül 4. Ekranlarda gördüklerimize karşı eleştirel düşünceyi geliştirme

Eko-delegeler için Eğitim

Eko-delegelerin atanması Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından teşvik edilen bir uygulamadır. Gönüllü, motive ve aktif olan eko-delegelerimiz, okulumuzun sürdürülebilir kalkınma projelerinde yer almakta. Eko-delegeler, tüm okul topluluğu ile birlikte okullar tarafından başlatılan eko-vatandaş girişimleri için önemli elçilerdir. Eko-delegeler seçimle belirlenir ve eğitim camiasının diğer üyeleri ile birlikte sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının pratikte uygulanmasına katkıda bulunurlar.
Öğrenci temsilcileri olarak, sınıflarında ve okullarında yer alan diğer tüm öğrencilerle yakın işbirliği içinde çalışırlar.
22 Ocak Pazartesi günü LCDG’nin Sürdürülebilir Kalkınmadan sorumlu öğretmenleri bir toplantı gerçekleştirdi ve ardından 26 Ocak Cuma günü eko-delegelerimiz için bir eğitim düzenlendi: keşfetmeleri, sorgulamaları, fikir alışverişinde bulunmaları, tartışmaları ve geri bildirimler hakkında bilgi edinmeleri için grup çalışmaları gerçekleştirildi. Eko-delegelerin rolü hakkında farkındalık yaratılması (rollerine ilişkin örneklerle) eğitimin önemli bir kısmını oluşturdu.
Temel amacımız, sürdürülebilir kalkınmaya tam olarak dahil olmaları için öğrencileri harekete geçirmek ve desteklemektir.

Konular:
Eko-delegenin görevleri nedir?
Sürdürülebilir kalkınmanın zorlukları
Hangi adımlar atılmalı? Bunu nasıl yapabiliriz? Eylemlerimizin etkisini nasıl ölçebiliriz?

İlk Yardım Eğitimi

Öğrencilere önleme ve ilk yardım konularında eğitim vermek söz konusu olduğunda, ortaokul dönemi, ilkokuldan liseye eğitimin devamlılığının bir parçası olarak bunu yapmak için ideal bir zamandır.

2 Şubat’tan bu yana 3ème öğrencileri PSC1 Seviye 1 İlk Yardım eğitimi alırken, 5ème ve CM2 öğrencileri de eğitmen Ayşegül Yeşil’den PSC1 ve Hayat Kurtaran Hareketler eğitimi almaktadır. Bu eğitimin ardından, travma, akut hava yolu tıkanıklığı, kanama, yanıklar, yaralar, bayılma, bilinç kaybı veya kalp durması gibi çok çeşitli durumlarda bir kazazedeyi KORUYABİLECEK ve KURTARABİLECEKLER. Ayrıca, eğitim sırasında, yardım çağrısı için ne yapmaları gerektiği de hatırlatılmakta.

İlk yardım eğitimini tamamlayan öğrencilere verilen sertifika, riskleri öngörme ve fiziksel sıkıntı içindeki kişilere temel ilk yardım prosedürlerini uygulama becerilerini kanıtlayan bir sivil güvenlik vatandaş becerileri sertifikasıdır (PSC1). Be sertifika ayrıca okul karnesinin bir bileşenidir.
Genç kurtarıcılarımıza başarılar dileriz!

WEBRADIO

CM2A sınıfın ile ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan Webradio kulübünün gerçekleştirdiği son webradyo programlarını keşfedin: Okulumuzun Akreditasyon yenileme süreci üzerine program, kara delikler ile ilgili podcast, Eylül 2023’te LCDG Ankara’ya gelen bir öğrenci ile gerçekleştirilen röportaj…

MUN GRENOBLE

1ère öğrencilerimiz 9-11 Şubat 2024 tarihleri arasında Grenoble Frankofon Model Birleşmiş Milletler’e (MFGNU2024) katıldılar.
Bu yıl 12’ncisi düzenlenen etkinliğin teması: Etki ya da güç için yarış – geçiş sürecinde olan bir yüzyılda küresel denge nasıl sağlanır?

Aşağıda, LCDG Ankara’dan bu etkinliğe katılan bazı öğrencilerimiz deneyimlerini sizlerle paylaşmak istediler:
Grenoble’a ve Fransa’ya ilk gidişimdi. Harika bir deneyimdi. Ev sahibi ailem tarafından çok iyi karşılandım. Diğer okullardan birkaç öğrenciyle tanışma ve konuşma becerilerimi geliştirme fırsatı buldum. Konferanstan sonra Grenoble şehir merkezinin yanı sıra Bastille kalesini ve ulusal topçu müzesini ziyaret edebildim. Sonuç olarak, Grenoble’daki deneyimimin hem öğretim hem de kültürel keşifler açısından son derece zenginleştirici olduğunu söyleyebilirim.
Ayman A. 1B

Grenoble’daki kişisel deneyimim harikaydı. İlk günümden itibaren ev sahibi ailem tarafından sıcak bir şekilde karşılandım. Bana kendi kültürümden farklı bir kültürü deneyimleme, yeni bir mutfak dünyası ve yeni kültürel gelenekler keşfetme şansı verdiler. MFGNU konferansına gelince, unutulmaz bir deneyimdi. Her zaman canlı ve eğlenceliydi, çok nitelikli tartışmalar yaptık ve fikir alışverişinde bulunmak, birbirimizi dinlemek gibi değerli yaşam becerileri öğrendik. Son olarak, en sevdiğim kısım: güzel bir şehir keşfettim. Oradayken bir Grenoble oyununu izleme, ünlü teleferikleri görme, Troupes de Montagne müzesini ziyaret etme ve şehir merkezinde dolaşma şansım oldu. Benim için inanılmaz ve eşsiz bir deneyimdi. Gelecek yıl için düşünen tüm genç arkadaşlarıma tavsiye ederim!
Duru M. 1B

MFGNU, önceden belirlenmiş ülkeler hakkında detaylı araştırma yapmamızı ve her komiteye verilen konularda uzmanlaşmamızı sağladı. Ayrıca dünyanın dört bir yanındaki diğer okullardan birçok öğrenciyle tanışma fırsatı bulduk. Tamamen Fransızca konuşulan bir ortamdaydık. Konferansa katılmaktan büyük bir memnuniyet duydum. Genel Politika Metinleri, yazılan maddeler ve kararlar, Güvenlik Konseyi’nde geçirdiğim günler ve tartışmalar gelecekte benim için rehber olacak. Çok ilginç ve zenginleştirici bir deneyimdi. Sadece uluslararası ilişkilerle ilgilenen tüm öğrencilere değil, diplomasinin pratikte nasıl işlediğini görebilmeleri için başkalarına da tavsiye ederim. Çok yaşa MUN!
Defne S. 1B

ORTAOKUL VE LİSEDE YEDEK ÖĞRETMEN PLANLAMASI

LCDG Ankara Müdür Yardımcısı Murielle CORMORAND’dan Ocak 2024’ten bu yana yürürlükte olan yeni yedek öğretmen planlamasını açıklamasını istedik. Kendisi aşağıda işleyişi açıklıyor:
« Ocak 2024’ten bu yana, ortaokul ve lise düzeyindeki yedek öğretmen planlamasını, öğretmenlerin bir meslektaşları her devamsızlık yaptığında sistematik olarak bilgilendirilmeleri ve bu öğretmenlerin yerine başka bir öğretmenin yerine derse girebilmelerini sağlayacak şekilde yedek öğretmen sistemini güçlendirilmiştir.
Devamsızlık yapan öğretmenlerin yerine:
1. Öğretim ekibinden bir öğretmen: Pronote kullanılarak, öğretmenlere boş ders bildirilmekte ve öğretmenler olumlu ya da olumsuz yanıt verir. Olumlu olması durumunda sınıfa hali hazırda giren bir öğretmen ilgili dersi doldurur.
2. Aynı branştan bir öğretmen: Teklif, aynı branşta olan ancak genellikle öğrencileri olmayan bir öğretmene de yapılabilir. Bu durum genellikle modern dillerde ve çalışmanın sınıf yerine grupla yapıldığı uzmanlık derslerinde söz konusudur. Yedek öğretmen daha sonra işlenen bölümler veya konular hakkında bilgi almak için grup öğretmeniyle irtibata geçer ve ilgili ders kaldığı yerden işlenmeye devam eder.
3. Metodoloji veya daha derinlemesine Fransızca dil dersleri sunan bir öğretmen: LCDG Ankara’da, bazı öğretmenler okulumuzda öğrettikleri konulardan daha geniş bir üniversite eğitimine sahiptir. Dolayısıyla bu öğretmenler, örneğin Fransızca Bakaloryaya hazırlık için metodoloji dersi ya da Fransızca dersleri sunabilecek becerilere sahiptir.
4. Beden Eğitimi dersinde, turnuvalar, yarışmalar veya eğitimler sebebiyle derse giremeyen meslektaşlarının yerini mümkün olduğunca yeni işe alınan bir öğretmen almaktadır.
Genel olarak, bu sistemin güçlendirilmesi ve bilgi akışının daha sistematik hale gelmesi sayesinde, özellikle planlı öğretmen devamsızlıkları söz konusu olduğunda derslerin boş geçememesi için daha iyi bir konumdayız. Örneğin, bir öğretmen eğitime gittiğinde bu sistem tam olarak işlemekte ve dersler boş geçememektedir. Öğretmenin devamsızlığı planlı olmadığında, özellikle sağlık sebeplerinden dolayı, öğrencilerimiz zaman zaman “permanence” yapması gerekmektedir; ancak önceki dönemlere kıyasla “permanence” oranları anlamlı bir şekilde azaltılabilmiştir.

MEZUN ÖĞRENCİLERİMİZİN PORTRELERİ : Başak Ceyda MEÇO

LCDG Info 11

1977 Ankara doğumluyum. 1980’de Charles de Gaulle Fransız Lisesi’nin Petite Section sınıfına (3 yaş grubu) başladım ve 1995 yılında Terminale Scientifique’ten mezun olarak Bakaloryamı aldım. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdim ve fakülteden 2001 yılında mezun oldum. 2002’de anestezi ve yoğun bakım ihtisasıma başladım, 2007’de ise bu alanda uzmanlığımı aldım. Çorum, Sungurlu’daki 2 senelik zorunlu hizmetim sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne döndüm. Burada, Doçentlik ve Profesörlük unvanlarını aldım ve halen Ankara Tıp Fakültesi’nde çalışmaktayım.
LCDG Ankara’da bakaloryaya hazırlık sürecinin Türkiye’deki üniversite sınavına hazırlanmamda büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’deki üniversite sınavına hazırlık süreci ise bakaloryaya katkı sağladı. İkisinin tamamlayıcı olduğunu düşünüyorum. Bu sayede hem Bakalorya’da hem de Türkiye’deki üniversite sınavında iyi sonuçlar elde ettim.
Tıp Fakültesi’nde geçirdiğim süre boyunca yurtdışında stajlar yaptım. Bu stajların birçoğunu Fransa başta olmak üzere İngiltere ve Amerika’da gerçekleştirdim. Ayrıca birçok uluslararası projede yer aldım.

Bu süreçte LCDG Ankara mezunu olmamın birçok avantajını gördüm. Fransız Okulu’ndaki özgürlükçü ve sorgulayıcı bakış açısı bana farklı bir vizyon kattı. Ayrıca öğrencilerinin otonomisine son derece önem veren bir okul olduğundan, bunun da çok faydasını gördüm. Hatta üniversite yaşantım boyunca bana hep “Fransız Başak” dendi.
Staj yapmak için Fransa’ya gittiğim dönemlerden birinde, oradaki iş arkadaşlarım doktoram olmadan nasıl akademisyen olduğumu anlayamamıştı. Ben de bu vesileyle “Neuroscience” alanında doktoraya başvurdum ve doktoramı tamamladım.
Şu anda Avrupa Anestezi Derneği’nde görevim var, çeşitli komitelerde yer almaktayım. Avrupa için denklik sınavlarında görevliyim. Ayrıca, Avrupa Anestezi Derneğinin Amerika Anestezi Derneği ile ortak bir proje taslağı üzerinde çalışmaktayız. Hedefimiz 2025’te Avrupa Parlamentosu’nda hasta güvenliği konusunda toplantı düzenlemek. Bu proje gerçekleşirse ben Avrupa’yı temsil ediyor olacağım. Bütün bunlar da LCDG Ankara’nın bana kattığı eşsiz vizyon sayesinde oluyor, çünkü okulumuz aslında dünyaya açılan bir kapı.
İki çocuğum var ve çocuklarım da şu an LCDG Ankara’da 6C sınıfında eğitim görüyor. Bu beni çok mutlu ediyor çünkü çocuklarım için Fransız sistemi dışında bir okul benim için asla bir alternatif olamazdı.

FRANKOFON FİLM FESTİVALİ

21 – 29 Mart 2024
Büyülü Fener sineması, Kızılay

Frankofon Film Festivali, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştireceği olağanüstü sinema kutlaması için programını açıkladı.

Film seçkisi :
Ashkal, l’enquête de Tunis, 2023, Youssef Chebbi
Divertimento, 2023, Marie-Castille Mention-Schaar
Chien de la casse, 2023, Jean-Baptiste Durand
Falcon Lake, 2022, Charlotte Le Bon
Les filles d’Olfa, 2023, Kaouther Ben Hania
Courts métrages, 2023, İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali seçkisi
Laisser-moi, 2023, Maxime Rappaz
La Fiancée du Poète, 2023, Yolande Moreau
Jules au pays d’Asha, 2023, Sophie Farkas Bolla
Respire, 2023, Onur Karaman
Le petit Nicolas – Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux?, 2022, Amandine Fredon ve Benjamin Massoubre
Doppelgänger. Sobowtór, 2023, Jan Holoubek
Pacifiction, tourments sur les îles, 2023, Albert Serra

Frankofon Film Festivali, uzun zamandır beklenen ve Fransızca sinemanın en iyi örneklerinin gösterileceği unutulmaz bir edisyon için geri döndüğünü duyurmaktan mutluluk duyuyor. Sinemaseverler, 21 Mart’tan Nisan sonuna kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerde, yakın tarihli ve çoğu gösterime girmemiş filmlerden oluşan geniş bir seçkiyi keşfetme fırsatı bulacak.

Bu yılki ev sahibi şehirler arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Ayvalık, Diyarbakır, Gaziantep, Çanakkale, Lüleburgaz, Eskişehir ve Mersin yer alıyor. Bu destinasyonların her biri Fransızca filmlerin ritmiyle titreşecek ve izleyicileri Fransızca konuşulan dünyanın sinemasının zenginliği ve çeşitliliğine davet edecek.

Daha fazla bilgi